QUÈ ÉS APODERAMENT

Un problema de salut mental no ens fa menys capaços. Tenim capacitats, somnis, inquietuds i metes com qualsevol altra persona, i com qualsevol altra persona, volem ser feliços.

No obstant això encara existeixen múltiples barreres que obstaculitzen el nostre dret legítim a la participació, com els prejudicis, la discriminació, les etiquetes, el paternalisme, la manca d’informació i formació, el tradicionalisme o l’escepticisme.

Totes les persones som diverses. I és precisament això el que fa més rica la nostra societat.

El fet de poder participar en la presa de decisions i fer valer els nostres drets ofereix multitud d’avantatges tant des de la perspectiva de l’exercici de la ciutadania com per a l’apoderament, la recuperació i la participació en comunitat.

“Encara existeixen múltiples barreres que obstaculitzen el nostre dret legítim a la participació”

En el Comitè Pro Salut Mental en Primera Persona vam analitzar fa uns anys el concepte d’apoderament, que es resumeix en el següent decàleg:

DECÀLEG

PLENITUD

L’existència de les persones té múltiples facetes, i volem gaudir de totes
elles.

PROTAGONISME

Volem liderar les nostres vivències.

SUPERACIÓ

Volem potenciar les nostres habilitats.

RESPONSABILITAT

Volem posar en valor la nostra maduresa, sense paternalismes.

AUTONOMIA

volem desenvolupar el nostre propi projecte de vida.

6

BENESTAR

Tant social com individual; volem ser feliços.

AUTOCONEIXEMENT

Coneguem les nostres característiques per desenvolupar al
màxim les nostres capacitats.

CONFIANÇA

Ens acceptem tal com som.

AUTOESTIMA

El punt de partida del nostre projecte vital.

10

    PARTICIPACIÓ

Ningú no pot substituir la nostra veu.

Creiem que les reivindicacions de les persones amb problemes de salut mental poden i han de ser marcades per les persones amb experiència pròpia. És per això que s’està fomentant la nostra participació en totes les accions i estaments de la Confederació SALUD MENTAL ESPAÑA i de les entitats associades.

Entre d’altres mesures, s’està fomentant la creació i consolidació de comitès de persones expertes en les diferents comunitats autònomes. A nivell autonòmic, al 2016 s’han desenvolupat un total de 99 reunions amb més de 824 persones participants de manera global. S’han mantingut i creat comitès d’experts en primera persona en 13 comunitats autònomes i a nivell estatal.

Aquests comitès són una eina potent per fomentar l’apoderament, la participació i l’activisme de les persones amb problemes de salut mental, però creiem que és necessari continuar impulsant accions i espais que assegurin que les persones amb problemes de salut mental puguin participar en condicions d’igualtat.

VOLEM QUE AQUEST WEB LES FACI VISIBLES

Descobreix aquí els articles i testimonis d’altres persones amb problemes de salut mental sobre apoderament.

VEURE TAMBÉ

Elemento decorativo

IMPULSA

Logo SALUD MENTAL ESPAÑA

HI COL·LABORA

Logo Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad